20 юни 2015 г.

Нова махала - Атолука


Случи се така, че точно преди година минахме почти по същия маршрут: от Нова махала до Атолука и обратно. Понякога въртим обиколката и с изходен пункт Атолука. За нас по-удобен е изходен пункт Нова махала - почти два пъти по-близо ни е. Тук съм показал общо двете ходенета и характерните върхове и дерета в района. Така всеки може да привърже изображението от Гугъл с някоя карта.



Селото сега се благоустроява по Европроект - правят тротоари и асфалтират улици. Кравите вече са минали от там - вижда се и мирише. 
Има дървени дамове точно както и в Швейцарските села. Само дето там няма кравешки торти и съответната миризма.


Внимавайки къде стъпваме и стараейки се да дишаме по-рядко излязохме от северния край на селото по зелената маркировка. Навлязохме в ухаещите цъфнали поляни.


 Пред нас се откриха страхотни гледки към селото 


и към гр.Батак и едноименния язовир


появиха се крави не по-грозни от швейцарските :)


Скоро напуснахме маркираната пътека, завихме на изток по черен път, който обхожда връх Токлуери от север и минахме край хубава чешма.


преминахме билото и покрай красиво бунгало


се спуснахме до река Пиздица


Изкачихме се до летовището Атолука, което се огласяше от чалга и се задимяваше от скара. За пръв път си дадох сметка, че ако имаш вила там си много зависим и от съседите живеещи в радиус 200 метра. Май пак си предпочитам палатката :) Даже нямахме желание за снимки.... 
Тръгнахме по маркираната пътека за Девин през Куртлуджа и евентуално Баташки снежник. Минахме покрай връх Попова шапка и след дългото било подсякохме острия връх Ташкесен.



Напуснахме маркировката и по известни нам пътища и пътеки, край красиви места за отдих, се спуснахме направо към селото



Десетина часа ходене и почивки сред ухаещи поляни и наситено зелени цветове. Събрахме някоя масловка и една огромна пърхутка, но като цяло гъби нямаше. 
До нови срещи!








Няма коментари:

Публикуване на коментар